Fra biene besøker blomsten, til honningen vår er ferdig tappet på glass, ønsker vi å gjøre minst mulig med den. Honningen inneholder kun honning, og ingen ting annet. Biene henter nektar i blomster i området rundt bigården, og når de flytter den fra honningmagen sin over i cellene i kuben, følger det blant annet med noen gunstige enzymer. Nektar inneholder store mengder vann, og for at den skal bli lagringsdyktig, må biene tørke den ned ved å ventilere kuben godt. Når honningen er lagringsstabil, setter biene et vokslokk på cellene.
I bikuben holder biene temperaturen på rundt 32 grader (varierer noe gjennom året). Når vi høster honningen, holder vi 28-30 grader i rommet vi arbeider i, for at honningen ikke skal stivne. Om honningen stivner, er det veldig vanskelig å få den ut av tavlene. Vi skreller av vokslokket, og slynger tavlene i en stor sentrifuge (honningslynge), så honningen mekanisk kastes ut av tavlene. Deretter siles den i en sil med maskestørrelse som en vanlig kjøkkensil/dørslag, for å fjerne rusk og voksrester.
Når honningen er ferdig silt, rører vi i den så den naturlige krystalliseringen går langsommere, og vi får finere krystaller. Vi skrur av oppvarmingen av rommet i de dagene vi rører honningen, og honningen kjøles langsomt ned. Når den er nesten ferdig krystallisert, tapper vi den på glass, og så er den klar for salg.